František Kalenda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Kalenda
Narození5. února 1990 (34 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatel, redaktor a vysokoškolský učitel
Témataliterární tvorba a editace
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Kalenda (* 5. února 1990 Praha [1]) je český publicista,[2] spisovatel, autor historických románů a knih pro děti a mládež. Jeho zatím posledním dílem je historická detektivka Zpověď posledního mnicha (2023), která čtenáře zavádí do intrikami zmítaného prostředí středověkého kláštera.

Vedle spisovatelské činnosti vyučuje na Univerzitě Karlově, pracuje jako odpovědný redaktor v nakladatelství a zabývá se také publicistikou; přispíval například pro Deník Referendum, pro který jako stálý spolupracovník v Brazílii pokrýval demonstrace během brazilských protestů v létě 2013. Jako expert na Latinskou Ameriku a Francii spolupracuje s řadou dalších médií jako je magazín Finmag, Deník N, Fórum 24 nebo Český rozhlas Plus. Od konce roku 2021 působí jako zpravodaj Deníku N ve Francii.[1]

Dílo [3][editovat | editovat zdroj]

Despota, Signum, Praha 2011; historický román ze středověkého Řecka zmítaného politickými intrikami i náboženským fanatismem.

Ordál, Vyšehrad, Praha 2012; historický román z Transylvánie v období mongolské invaze. Nominován na Cenu Jiřího Ortena.[4] Dílo obdrželo pozitivní hodnocení recenzentů.[5][6][7] Doslovem jej opatřil literární historik Martin C. Putna.

Pes, kocour a sirotek, Vyšehrad + Meander, Praha 2016. Román pro děti a mládež o putování podivuhodné trojice ze středověkých Čech skoro až na konec tehdejšího známého světa.

Vraždy ve znamení hvězdy, Vyšehrad, Praha 2016; historický detektivní román z období Karla IV. Siegfried, dvorní lékař královny Anny Falcké, vyšetřuje zločiny připisované pražské židovské komunitě.

Zlomený král, Vyšehrad, Praha 2018; lékař Siegfried na hradě Lichnice řeší záhadné zranění Karla IV. a zaplétá se do intrik týkajících se osudu celé Svaté říše římské.

Šarlatové zmije, Vyšehrad, Praha 2019. V historické detektivce Šarlatové zmije se uzavírají osudy lékaře Siegfrieda, jeho židovské schovanky Rivky a nevypočitatelného anglického žoldáka Gabriela. Volná trilogie z období vlády největšího českého panovníka seznamuje čtenáře s tehdejší mentalitou na hradě i v podhradí, od dvora králů a papežů, až po putyky a nevěstince.

Dcera labyrintu, Bourdon, Praha 2022. Při pátrání po svém původu objeví šestnáctiletá Kora bránu do jiného světa. Právě z tohoto nebezpečného místa obývaného starověkými bohy a netvory měla být jako malé dítě unesena. Návrat domů ale neprobíhá podle plánu – vrazi jejích rodičů touží dokončit to, co začali.

Zpověď posledního mnicha, Bourdon, Praha 2023. Berenger a Romuald, dva bratři původem z Českého království, nalezli útočiště i nový domov v zapadlém benediktinském klášteře v portugalských horách. O Velikonocích roku 1322 však životem celé mnišské komunity otřese série vražd a brzy se o život musí obávat i oba bratři, které dohání jejich léta skrývaná minulost. Kniha se dočkala pozitivních hodnocení od recenzentů.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Databáze národních autorit (AUT) Národní knihovny ČR: Kalenda, František, 1990-
  2. Viz např. výběrová článková databáze (ANL) Národní knihovny České republiky - výsledky hledání pro tohoto autora
  3. Viz též katalog Národní knihovny České republiky - výsledky hledání pro tohoto autora
  4. Přihlášené tituly do Ceny Jiřího Ortena v roce 2013 Archivováno 22. 8. 2016 na Wayback Machine. na webu Svazu českých knihkupců a nakladatelů
  5. Archivovaná kopie. www.studentpoint.cz [online]. [cit. 2012-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-11-13. 
  6. Archivovaná kopie. detektivky.bestfoto.info [online]. [cit. 2012-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-12-20. 
  7. Archivovaná kopie. www.ivysehrad.cz [online]. [cit. 2012-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-21.